Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
24/05-16   -   Pressemeddelelse

EU lytter mere til borgerne, end de tror

Europæiske borgeres holdninger afspejles rent faktisk i politikken fra Bruxelles, når skatteindtægterne skal bruges, siger CBS-forsker efter at have undersøgt EU-budgettet 30 år tilbage. Nu har han fået en pris for sin forskning.

Igen og igen lyder det, at europæere ikke rigtigt interesserer sig for EU. EU beskyldes for at være teknokratisk og uigennemsigtig. En forsker fra CBS har nu et nyt bud på, hvorfor danskerne og den europæiske befolkning bør beskæftige sig med politikken i EU. Lektor Manuele Citi fra Department of Business and Politics har undersøgt EU-budgettet i perioden fra 1979 til 2013, og en af hans konklusioner er, at Bruxelles er langt mere lydhør, end de fleste borgere tror. I hvert fald når det kommer til at beslutte, hvordan skatteydernes penge bruges. Det burde øge interessen for EU-politikken, mener han. Manuele Citi har netop vundet prisen SAGE Award for den bedste forskningsartikel om europæisk politik i 2015.

Et eksempel på den politiske opmærksomhed, Manuele Citi har identificeret, er EU's landbrugspolitik:
"I de seneste årtier har der været stor utilfredshed med den store del af skatteydernes penge, som EU har brugt på landbrugspolitik. I 1980'erne brugte EU omkring 65 procent af sit budget i landbruget, og folk satte med rette spørgsmålstegn ved nødvendigheden. Med den første reform i 1992 begyndte de politiske ændringer, og derefter har flere andre reformer i 1999, 2003, 2008 og 2013 helt forvandlet denne politik, der i dag udgør omkring 39 procent af EU-budgettet. En ganske bemærkelsesværdig ændring i betragtning af hvor langsomt offentlige budgetter forandres."

Han tilføjer dog, at borgerne i de forskellige EU-lande ofte har forskellige politiske præferencer, så en ændring i budgettet gør ikke nødvendigvis alle tilfredse. Men generelt har han fundet, at når der sker en ændring i den politiske sammensætning af Europa-Parlamentet og Europarådet, har det en betydelig indvirkning på de økonomiske prioriteringer:
"Så i den forstand er den politiske elite i EU lydhør. Eksemplet med den fælles landbrugspolitik er en sag, hvor det overvældende flertal af borgere uanset land var for reformer. Så i dette tilfælde var forbindelsen mellem alle EU-borgernes præferencer og politiske reaktion meget klar."

Han har to bud på, hvorfor opfattelsen af et EU, der ikke lytter til europæerne, findes.
"Jeg tror, det er en bred opfattelse i den offentlige debat, at EU-institutionerne for det meste er teknokratiske organer, som egentlig ikke er lydhør over for EU-borgerne. Dels skyldes det, at der i EU ikke er en 'regering' støttet af et klart flertal, som det ses i medlemslandene. Og dels skyldes det de euroskeptiske partier, der i de seneste år har skabt en betydelig konsensus om deres sag," siger han.

Ifølge Manuele Citi er der også en økonomisk begrundelse for hans forskning.
"Da vi taler om en betydelig mængde af skatteydernes penge til EU, omkring 145 mia. euro om året, mente jeg, det var værd at undersøge, hvordan de penge bliver brugt. Hvert år betaler den gennemsnitlige EU-skatteyder 283 euro til EU, og jeg mener, det er vigtigt at vide mere om, hvordan disse penge bliver brugt, hvordan de prioriterede udgifter har ændret sig gennem årene, og hvem der påvirker prioriteterne," siger han.

Analysen har han foretaget ved hjælp af såkaldte tidsserieanalyser. Han har beregnet ændringerne år for år i størrelsen på EU-budgettet til forskellige politiske prioriteter som for eksempel landbrug, socialpolitik, forskning og teknologiudvikling. Undersøgelsen er afgrænset i den forstand, at den fokuserer på den politiske orientering i Europarådet og Europa-Parlamentet, og hvordan det påvirker EU-budgettet. Ifølge Manuele Citi er der selvfølgelig også andre måder, borgere kan udtrykke deres holdninger på end via valg af politikere. For eksempel gennem offentlige debatter og demonstrationer.

Pressekontakt

Mikael Koldby
Pressekonsulent
  3815 3722
  4020 4454

Firma

Copenhagen Business School
Solbjerg Plads 3
2000 Frederiksberg, Danmark

  2160 7717
  2160 7717

http://www.cbs.dk

Modtag nyheder fra Copenhagen Business School på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire