Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
11/08-14   -   Pressemeddelelse

Danmarks første klassiske komedie opføres på Gammel Estrup

Godt 300 år efter, at den blev skrevet, kan man nu opleve Grevens og Friherrens Komedie på herregården Gammel Estrup. Det er Teaterselskabet Pulchra Semper Veritas, der står for forestillingen, der givetvis også blev opført på herregården tilbage i slutningen af 1600-tallet

Grevens og Friherrens Komedie er den første danske klassiske komedie.

Komedien, den omtales allerede i 1675, blev formentlig nedskrevet af den gammeladelige Mogens Skeel (1650-1694), efter at han i 1670'erne havde været i Frankrig og var blevet inspireret af datidens store franske dramatiker Moliére. Komedien blev efterfølgende spillet under private former rundt omkring på danske slotte og herregårde - formentlig også på Gammel Estrup. Museumsdirektør ved Gammel Estrup - Herregårdsmuseet Britta Andersen er derfor glad for igen at kunne præsentere komedien på herregården:

"Grevens og Friherrens Komedie kan meget vel være blevet spillet på Gammel Estrup for godt 300 år siden, da komediens forfatter Mogens Skeel var i familie med ejerne på Gammel Estrup. Så det er lidt et scoop, at det nu kan lade sig gøre at sætte forestillingen op her på stedet igen. Det er helt enestående, at man nu kan opleve komedien fremført, præcis som dengang i de autentiske rammer", siger hun.

Kritik af enevældens adelige opkomlinge
Selve indholdet i komedien er præget af tidens tendenser og formidler blandt andet en kritik af den enevældige konges udstedelse af adelsprivilegier til velhavere. Den gamle slægtsadel syntes naturligvis, at disse 'nyrige' adelsfolk var opkomlinge, der ikke havde plads blandt de 'rigtige' gamle adelsslægter.

Komedien blev derfor kun læst og dramatiseret under private forhold på herregårde som Gammel Estrup, der på det tidspunkt var sæde for en af Danmarks mægtigste adelsslægter; slægten Skeel.

"Denne her slet skjulte kritik af kongen kunne man jo ikke bruse frem med i offentligheden, så den blev holdt hjemme i privaten mellem familie og venner. Og man kan sagtens forestille sig, hvordan den lystige stemning har fyldt herregården, når for eksempel Christen Skeel den rige eller kammerjunker Jørgen Skeel har holdt sådan et selskab med privat teaterforestilling", siger hun.

Grevens og Friherrens Komedie er siden blevet fast pensum inden for dansk dramatik og litteraturhistorie, og med Teaterselskabet Pulchra Semper Veritas opsætning blev den i 2013 for første gang spillet på en offentlig scene. Grevens og Friherrens Komedie kan opleves 5. september kl 19.30 i Riddersalen på Gammel Estrup. Billetter koster 120 kr - 60 kr for studerende og kan bestilles på www.teaterselskabet.dk eller på Gammel Estrup på tlf 8648 3001. Det vil være muligt at købe kaffe og kage i pausen.

Fakta om Gammel Estrup - Herregårdsmuseet
- Efter mere end 600 år i samme families eje blev herregården i 1926 solgt, og Gammel Estrup - Jyllands Herregårdsmuseum blev oprettet i Gammel Estrups hovedbygning i 1930.
- Museet hedder i dag Gammel Estrup - Herregårdsmuseet og er en selvejende institution.
- Museets opgave er at bevare herregårdshovedbygningen på Gammel Estrup med dens oprindelige udsmykning gennem tiderne og anvende en passende del af den til en samling, der viser herregårdskulturen, især i Jylland, i størst muligt omfang ved Gammel Estrups eget gamle inventar. Museet kan perspektivere sit ansvarsområde nationalt og internationalt. Denne samling skal være tilgængelig for offentligheden og til rådighed for forskningen.
- Gammel Estrup - Herregårdmuseet beskæftiger sig i det daglige med de danske herregårde og alt hvad dertil hører af indretningskultur, malerkunst, møbler, herskab og tjenestefolk, iskældre, alléer, skove, marker og kulturlandskab mm.
- Gammel Estrup er hjemsted for Dansk Center for Herregårdsforskning, som drives i et samarbejde mellem Gammel Estrup - Herregårdsmuseet, Aarhus Universitet, Nationalmuseet og Arkitektskolen Aarhus.
- Museets største formidlingssatsninger er 1700-talsdage i juni måned og juleaktiviteter i forbindelse med udstillingen Jul for herskab og tjenestefolk.
- Gennemsnitligt er besøgstallet på 100.000 om året, heraf ca. 5.000 fra udlandet.
- Der er åbent hele året bortset fra 24. december-31. januar samt mandage i vinterperioden.
- Gammel Estrup - Herregårdsmuseets Netværk blev stiftet i 2006 og har 80 medlemmer, der yder en frivillig indsats i forbindelse med museets mange, årlige formidlingsaktiviteter.
- Personalet består af 15-20 personer, der har deres daglige gang på museet, heraf er 4 faguddannede akademikere fordelt på 1 direktør, 2 museumsinspektører og 1 faglig sekretær på Dansk Center for Herregårdsforskning.
- Museumsdirektør Britta Andersen har ansvaret for den daglige ledelse.

Pressekontakt

Marie Elkjær
Museumsinspektør
  +45 86 48 30 01

Firma

Gammel Estrup - Herregårdsmuseet
Randersvej 2
8963 Auning, Danmark

  +45 87 95 07 03

http://www.gammelestrup.dk/

Modtag nyheder fra Gammel Estrup - Herregårdsmuseet på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire