Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
22/06-15   -   Pressemeddelelse

Markant fald i butikssalget og mindre optimistiske forbrugere giver opsvinget mavepuster

Salget i landets butikker tog et ordentligt dyk ned ad i maj og faldt således med 1,2 pct. sammenlignet med april. Når man spørger danskerne om deres forventninger til landets samlende og deres egen økonomi er de knap så optimistiske som for blot et par måneder siden. Forbrugertilliden for juni var 9,8 mod 13,0 i maj. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Tallene er en mavepuster til opsvinget.

"Når detailsalget falder så markant og vi samtidig ser en forbrugertillid, som har været svagt faldende i et par måneder, så er det desværre et tegn på, at forbrugstørken i Danmark ikke er ovre. Årets første kvartal var pænt på forbrugssiden, og hvis man ser på den samlede vækst i dansk økonomi. Men dagens tal koblet med eksempelvis en faldende omsætning på Dankortet efter 1. kvartal af 2015, som vi også har set, skaber en frygt for, at opsvinget endnu en gang er ved at tabe pusten. Det er noget af en mavepuster til opsvinget," siger økonom Mira Lie Nielsen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Såvel detailomsætningen som forbrugertilliden er nøgletal, som giver billede af hvorledes det går med det for dansk økonomi vigtige privatforbrug. Vore kollektive forbrug udgør knap halvdelen af det samlede BNP, og derfor betyder det rigtig meget for vækst og hjemlige arbejdspladser, når vi eksempelvis køber en ekstra bluse i en butik eller tager på weekendophold.

"Vi har i flere år ventet på, at den høje forbrugertillid reelt blev vekslet til et betydeligt højere privatforbrug. Forbrugernes optimisme er jo først samfundsøkonomisk gavnlig, hvis danskerne reelt bruger flere penge. Men med dagens tal in mente, ser det ikke godt ud for privatforbruget og dermed for den samlede vækst i dansk økonomi," siger Mira Lie Nielsen.

"Et niveauløft af privatforbruget er afgørende, hvis der skal gas nok på opsvinget til at skabe et gearskifte og rykke fra første op i andet eller tredje gear, men en sådan udvikling kan ikke spores i dagens tal," siger økonom Mira Lie Nielsen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Detailomsætningen indeholder salget danske butikker og delvist e-handel, og udgør knap 20 pct. af det samlede privatforbrug. Der går flere måneder inden der udkommer nationalregnskabstal for dansk økonomis udvikling i 2. kvartal.

Forbrugertilliden opgøres af Danmarks Statistik og er en sammenvejning af 5 spørgsmål omkring danskernes syn på egen families økonomi og dansk økonomi som helhed. Desuden spørges til danskernes vurdering af det er fordelagtigt at købe større forbrugsgoder - netop svarene på dette spørgsmål har ændret sig i markant positiv retning det seneste halve år.

Pressekontakt


Firma

Dansk Erhverv
Børsen
1217 København K, Danmark

  33 74 65 64
  41 19 85 03

http://www.danskerhverv.dk

Modtag nyheder fra Dansk Erhverv på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire